KVALITA VODNÍCH MELOUNŮ

Kvalita vodních melounů a jiné zeleniny či ovoce se dá dobře měřit na stupnici BRIX. Stupnice BRIX vyjadřuje ve stupních podíl pevného obsahu (zejména cukru) ve 100g vodním roztoku. Má-li meloun například 10°Bx, znamená to, že na 100g obsahu vody obsahuje 10g cukru a dalších živin které mu dodávájí chuť. Jednoduše řečeno, čím vyšší stupeň BRIX tím kvalitnější zelenina/ovoce. Nejlepší melouny jsou zároveň ty, které rostou nejblíže kořenu. První meloun od kořene totiž dostává nejvíce živin a vody z rostliny, na které mohou růst až ještě 3 další melouny. Kvalitu melounu ještě významně ovlivňuje to, jak zralý je v momentě sklizně. Meloun utržený před dozráním výrazně ztrácí na kvalitě

BRIX

Horší až průměrný meloun má běžně mezi 8-12°bx. Dobrý meloun se pak pohybuje od 12 do 14°bx. Ty vůbec nejlepší pak dosahují 16 a více stupňů BRIX

Pořadí od kořene

Čím blíže je meloun kořenu rostliny získávajícího všechny živiny z půdy, tím bude kvalitnější. Nejlepší meloun je tedy vždy ten první od kořene. Jedna rostlina melounu může vyplodit až 4 melouny

Zralost

Jako u každé zeleniny a ovoce i u melounů je důležité kdy se plod utrhne. Nezralé plody nemají dostatek času absorbovat dostatek živin a budou proto málo sladké a bez chuti. Nejlepší meloun tak je ten který zcela dozraje a až poté se sklidí.

JAK SPRÁVNĚ VYBRAT SLADKÝ A ŠŤAVNATÝ MELOUN

Tady jsou užitečné tipy a triky jak vybrat zralý a sladký meloun. Vybrat v obchodě ten správný meloun může být docela oříšek. Když si vyberete špatně, přijdete domů s několikakilogramovým melounem, který je bez chuti a sladkého aroma. Abyste nemuseli váhat mezi tím jestli takový meloun s nechutí sníst nebo ho rovnou vyhodit, sepsal jsem pro vás jednoduché triky jak vybrat jen ten nejlepší.

#1 Žlutá skvrna

Hledejte na melounu žlutou skvrnu. Je to místo na kterém meloun při zrání leží na zemi. Správně zralý meloun má tuto skvrnu krémově žlutou, nezralý meloun ji má bílou či ještě hůř - žádnou

#2 Vybírejte bledé melouny

Meloun který je dobře zralý bude mít bledé barvy. Nadruhou stranu lesklý meloun bude nedozrálý. Toto pravidlo platí i pro ostatní druhy melounů, nejen ty vodní.

#3 Poklepání

Poklepáním se také dá zjistit zralost melounu i když tato metoda vyžaduje trochu cviku. Když na zralý meloun poklepete klouby, měly by se vám od něj hezky odrazit a samotný meloun by měl vydat dutý zvuk.

#4 Zvedněte a potěžkejte

Když meloun vezmete do rukou, měl by vám vzhledem ke své velikosti připadat těžký. Potěžkejte si několik melounů podobné velikosti a ten, který z nich bude nejtěžší, bude ten nejlépe zralý.

#5 Rovnoměrný tvar

Některé melouny mohou být kulaté, některé oválné. Oboje je správně. Pokud je ale meloun nerovnoměrný, nebo má boule, může to značit nekvalitní meloun, kterému se nedostávalo dostatek světla či vody.

| Kontakty |

tel.: (+420) 736 763 129

(+420) 777 627 044

(+420) 602 552 877

email: info@symeons.cz

Adresa |

Masarykova 125

250 88  Čelákovice

Česká Republika

| Naše výrobky |

Kupujte ve všech provozovnách Makro ČR, Metro SK a u dalších prodejců

© 2019 by Bzukot