ROZDĚLENÍ OLIV PODLE KVALITY

Primárním ukazatelem kvality oliv je jejich velikost, která se udává jako počet oliv na jeden kilogram. Samozřejmě čím větší olivy, tím lepší jejich kvalita. Dalšími důležitými faktory, jsou pak zejména počasí během období kvetení olivovníků a způsob jakými se olivy sklízí - nejšetrnější k olivám je tradiční ruční sklizeň. Takto se dělí olivy v Řecku:

PŘIROZENÉ ZRÁNÍ OLIV

Stejně jako ostatní ovoce i olivy v průběhu dozrávání na stromě přirozeně mění svojí barvu, která se postupně mění ze zelené až na černou.

Zelené

(nezralé)

Olivy jsou zelené až žluto-zelené s velmi pevnou dužinou. Neměli by mít žádné skvrny kromě přírodního zeleného pigmentu.

Barevné

(polozralé)

Olivy jsou stále pevné ale začínají se zbarvovat do fialova. Dužina je stále zelená nebo jen lehce zbarvená přímo pod slupkou.

Černé

(zralé)

Olivy jsou zralé a mají tmavou, černou či fialovou barvu, jak navenek, tak uvnitř. Mají také nejvyšší obsah oleje.

KAŽDOROČNÍ OLIVOVÝ CYKLUS

Sklizeň oliv probíhá pouze jednou za rok v období od září až do února. Její objem a kvalita má zásadní vliv na cenu oliv.

Jaro

Březen - Květen

Stromy začínají kvést. Počasí v tomto období má enormní vliv na sklizeň

Léto

Červen - Srpen

Stromy se zavlažují, hnojí a ošetřují podle potřeby

Podzim

Září - Listopad

Okolo září začíná sklizeň prvních, tedy ještě stále zelených oliv

Zima

Prosinec - Únor

Okolo prosince začíná sklizeň černých oliv, které se na stromě nechali k úplnému dozrání

OBLASTI PRODUKCE

V Řecku existuju mnoho tradičních oblastí produkce oliv a olivového oleje. Některé z nich jsou však opravdu velmi tradiční a oleje z nich jsou velmi autentické. EU těmto vyjímečným oblastem uděluje ochranou známku PDO a PGI.

PDO

Neboli ochranná známka označení původu, je Evropské známka pro zemědělské produkty nebo jídlo, jehož celý výrobní cyklus (od surového materiálu až po finální produkt) se odehrává jen na daném území. Kombinace přírodních faktorů (přírodní podmínky, lokace atd.) a lidí (produkce a tradice výroby) činí produkt unikátní a není ho možné vyrobit kdekoliv jinde na světě. Tyto pravidla jsou velmi pečlivě a přísně hlídaná aby bylo dosaženo nejvyšší možné kvality.

PGI

Je taktéž ochranná Evropská známka, kterou však lze získat tím, že jakákoliv část výrobního procesu se váže k té dané oblasti.

PDO A PGI OBLASTI V ŘECKU

PDO

2. Apokoronas Hanion Kritis

3. Archanes Iraklio Kritis

4. Exeretiko partheno eleolado Selino Kritis

5. Exeretiko partheno eleolado “Trizinia”

6. Finiki lakonias

8. Huile d’olive extra vierge Thrapsana

9. Kalamata

11. Kolymvari Hanion Kritis

12. Kranidi Argolidas

13. Krokees Lakonias

16. Lygourio Asklipiou

18. Petrina Lakonias

19. Peza Iraklio Kritis

23. Sitia Lasithi Kritis

25. Viannos Iraklio Kritis

26. Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis

PGI

1. Agios Mathaios Kerkyras - PGI

7. Hania Kritis - PGI

10. Kefalonia - PGI

14. Lakonia - PGI

15. Lesbos - PGI

17. Olympia - PGI

20. Preveza - PGI

21. Rhodos - PGI

22. Samos - PGI

24. Thassos - PGI

27. Zakynthos - PGI

| Kontakty |

tel.: (+420) 736 763 129

(+420) 777 627 044

(+420) 602 552 877

email: info@symeons.cz

Adresa |

Masarykova 125

250 88  Čelákovice

Česká Republika

| Naše výrobky |

Kupujte ve všech provozovnách Makro ČR, Metro SK a u dalších prodejců

© 2019 by Bzukot