ROZDĚLENÍ PISTÁCIÍ PODLE VELIKOSTI A KVALITY

Pistácie se dělí podle mnoha různých aspektů kvality a vzhledu. Těmi nejhlavnějšími jsou velikost (počet ořechů v jedné unci - 28,35g), procento otevřených plodů a stejnoměrnost velikosti jednotlivých plodů. Další kritéria jsou například: skvrny na skořápce, množství plodů vypadlých ze skořápky či procento výskytu cizích materiálu jako je prach či hlína.

Jumbo

Největší a zároveň nejkvalitnější pistácie. Velikost 22-24 ořechů v jedné unci. 99.98% skořápek plodů je otevřených.

Superior

O něco menší a méně kvalitní než Jumbo. Velikost 24-26 ořechů v jedné unci. 99.8% skořápek plodů je otevřených.

A

Pistácie této kvality mají více skvrn na skořápce než Jumbo a Superior. Jejich velikost je 26-28 ořechů v jedné unci a 99.2% skořápek je otevřených. 

Standard

Tyto pistácie mají nejvyšší procento skvrn, výskyt cizího materiálu i vypadlých plodů. Zároveň jsou i nejmenší s velikostí 26-30 ořechů v 1 unci a mají nejmenší otevřenost (96-98%)

OBLASTI PRODUKCE

V Řecku existuju mnoho tradičních oblastí produkce pistácií. Některé z nich jsou však opravdu velmi tradiční a pistácie z nich jsou velmi autentické. EU těmto vyjímečným oblastem uděluje ochranou známku PDO. Není divu, že v Řecku se nachází 3 ze 4 PDO oblastí produkce pistácií v Evropě a je zároveň největším producentem pistácií na Starém kontinentě

PDO

Neboli ochranná známka označení původu, je Evropské známka pro zemědělské produkty nebo jídlo, jehož celý výrobní cyklus (od surového materiálu až po finální produkt) se odehrává jen na daném území. Kombinace přírodních faktorů (přírodní podmínky, lokace atd.) a lidí (produkce a tradice výroby) činí produkt unikátní a není ho možné vyrobit kdekoliv jinde na světě. Tyto pravidla jsou velmi pečlivě a přísně hlídaná aby bylo dosaženo nejvyšší možné kvality.

PDO OBLASTI V ŘECKU

PDO OBLASTI PRODUKCE PISTÁCII

1. Fthiotida (Thermopylae)

2. Megara

3. Aegina

4. Bronto (ITA)

THERMOPYLAE

  • Mimořádnou kvalitu, jež byla potvrzena Evropskou ochranou známkou PDO Fthiotida/podoblast Thermopylae, získávají pistácie díky speciálnímu mikroklima zálivu Mariakos Kolpos

  • K autentičnosti pistácií z Thermopylae (Termopyly) přispívá i bájné místo hrdinné bitvy 300 sparťanů pod vedením krále Leonidase proti přesile Peršanů

  • Thermopylae jsou také známé svými termálními prameny (thermo = teplo; pýles = brány)

ZRÁNÍ A SKLIZEŇ PISTÁCIÍ

Pistáciovníky

  • Pistáciové stromy začínají plodit v sedmém roce života a nejvyššího výnosu dosáhnou kolem 20 roku stáří

  • Stromy jsou často prořezávány k usnadnění sklizně

  • Jeden samčí strom stačí k opylení 12 samičích stromů plodící ořechy

  • Po loupání a sušení plody se třídí podle otevřenosti a následně se praží

Zrání

  • Stromy rozkvétají v prvních dubnových dnech

  • Skořápka plodů začíná tvrdnou v průběhu července

  • Dozrávání Srpen – Září

Sklizeň

  • Trvá 15-20 dní

  • Pistácie se sklízí dřevěnou tyčí s gumovým koncem do předem rozprostřených plachet pod stromy

SVĚTOVÁ PRODUKCE PISTÁCIÍ

  • Řecko je největším evropským producentem pistácií

 

  • Řecké pistácie mají autentickou chuť díky specifickým podmínkám a vysokému množství nenasycených mastných kyselin s vjemem nasládlosti

| Kontakty |

tel.: (+420) 736 763 129

(+420) 777 627 044

(+420) 602 552 877

email: info@symeons.cz

Adresa |

Masarykova 125

250 88  Čelákovice

Česká Republika

| Naše výrobky |

Kupujte ve všech provozovnách Makro ČR, Metro SK a u dalších prodejců

© 2019 by Bzukot